Osteoporosis - Benskjørhet

Health

Benskjørhet er en sykdom som omfatter store deler av den nordiske befolkning... Det må leses litt her og litt der og så legge sammen selv..Så derfor, det som jeg skriver, har jeg funnet rundt om på internet og må leses med et åpent sinn.

 

 

Benskjørhet er mer eller mindre mangel på kalsium i benstrukturen. Hvorfor ?? Noen av grunnene er at noe av vårt kosthold hindrer kalsium’et å gå over fra blodet til skjelettet. Kalsium’et flyter rundt om i blodet og kan lage problemer. Hjelper til å danne blodpropper som kan forårsake hjertetrøbbel…

 

 

1.

Grove kornsorter og calsium:

 

Kalsium opptak i kroppen.

 

http://www.helsekostopplysningen.no/Innhold/Kost--Kosttilskudd/Vitamniner-og-mineraler/Mineraler-og-sporstoffer-/Kalsium-Ca-/

 

Kostkilder: Hvite oster, sesamfrø, nyper, tang, brennesle, mandler, soyabønner, grønnkål, persille, spinat, brokkoli, hodesalat, purre, rabarbra, hvitløk, linfrø, havregryn, nøtter og frø, belgfrukter, kakaopulver, melk, fløte, kvark, tofu, reker, eggeplomme, oliven, tørket frukt og løvetannblader.

 

Fremmer opptaket: D-vitamin. Tran hver dag..

 

Hemmer opptaket: Fytinsyre*, oksalsyre**, fosfat, mangel på magesyre.

OBS! Stort inntak av kalsium kan hemme opptaket av jern i kroppen.

 

*Fytinsyre eller fytin er en fosforsyre-forbindelse som finnes i skallet på rug, bygg, hvete og havre. Hele korn, kli, delte korn, gryn, fullkornsprodukter, mysli og brød inneholder derfor fytin. De nevnte kornslagene, med unntak av havre, inneholder enzymet fytase som kan spalte fytinsyren. Fytasen aktiveres ved bløtlegging av kornet i vann i 8-12 timer (over natten). Derfor er det viktig å bløtlegge korn til grøt, baking og andre retter og bruke langtidsheving eller surdeig. På denne måten gjøres flere av mineralene biotilgjengelige. Det samme gjelder ved spiring av korn.

 

** Oksalsyre og enkelte andre organiske syrer hemmer opptaket av kalsium og magnesium idet de inngår uløselige forbindelser som utskilles gjennom avføringen.

 

 

 

2.

For å lette opptak av kalsium fra blod til skjelett:

Du kan jukse med å kjøpe K2 vitaminer på boks, eller du kan lage ”fermenterte soyabønner”:

 

SOYA:

Soyabønnen – en helsebombe

•Soyabønnen kommer opprinnelig fra sørøst Asia og er den mest dyrkede belgfrukten i verden.

•I sin reneste form er soyabønnen fremstilt som tofu (soyabønnemasse og vann som inneholder mange kvinnelige hormoner) eller fermentert som tempeh og natto

•Soyabønner er like proteinrike som kjøtt – og er dessuten rike på fiber, mineraler, omega 3 fettsyrer og er en god kilde til vitamin K.

•Soyaproteiner senker blodets dårlige LDL-kolesterolverdier og fremmer produksjonen av det gunstige HDL- kolesterolet

•Et kosthold basert på produkter utvunnet av soyabønnen ser ut til å forebygge blodpropper.

•De østrogenlignende isoflavonene i soyabønner ser ut til å ha gunstig effekt på kvinner både før, under og etter overgangsalderen. Forskning viser at de styrker benmassen og virker forebyggende på hjerte- og karsykdommer og letter overgangsplager.

•Soyaproteinet er gunstig for mennesker med diabetes 2 fordi det virker stabiliserende på blodsukkeret og forebygger dannelsen av dårlig kolesterol.

•Soyabønnen ser ut til å kunne reduserer risikoen for tarmkreft og hindre den i å utvikle seg.

•Forskning tyder på at bønnen kan ha gunstig effekt på utviklingen av både underlivskreft hos kvinner og prostatakreft hos menn.

Kilde: www.whfoods.org

 

 

 

 

 

3.

Tempeh: Veldig vanskelig å lage. Kjøp på butikk. Ikke spise rå. Må tilberedes..

 

 

Natto: bidrar til å redusere og forebygge blodpropp som bidrar til å holde blodet flyter jevnt. Nato er rik på K og K2 vitaminer

 

Utdrag fra Dr. Mercola kommentarer:

Sunne alternativer inkluderer:

 

•Natto, gjæret soyabønner med en klebrig tekstur og sterk, ost-aktig smak. Den er lastet med Nattokinase, en svært kraftig blod tynnere. Natto er faktisk en mat jeg spiser nesten hver dag som det er den høyeste kilden til vitamin K2 på planeten, og har en svært kraftig gunstige bakterier, Bacillus subtilis. Det kan vanligvis bli funnet i noen asiatiske matbutikk.

 

 

•Tempeh, en gjæret soyabønner kake med en fast struktur og nøtteaktig, sopp-aktig smak.

•Miso, en gjæret soyabønner pasta med salt, buttery tekstur (vanligvis brukes i miso suppe).

•Soyasaus: Tradisjonelt er soya saus laget av fermensoyabønner, salt og enzymer, men være skeptisk fordi mange varianter på markedet er laget kunstig ved hjelp av en kjemisk prosess.

 

Slutt på Utdrag fra Dr. Mercola kommentarer..

 

 

Gjæret soya (tempeh og miso)

Tempeh inneholder fytokjemikalier som isoflavoner og saponiner. Noen studier viser at isoflavoner kan bidra til å lette overgangsalder symptomer. Soya protein og isoflavoner som de i tempeh kan muligens redusere risikoen for hjertesykdom og noen kreftformer. Den inneholder også saponiner, som fungerer som naturlige antibiotika. Det er noen mistanke om at saponiner kan ha kreft beskyttende eller kreft kjemper aktivitet, for eksempel tykktarmskreft.

Tempeh kan være skiver og sautert, og kan brukes i supper, salater og sandwicher.

Miso -? Kopp ren miso inneholder 8 g soyaprotein, 5 meg av kreft bekjempelse mineral selen, 144 mg kalium, 109 mg fosfor, noe kalsium og magnesium, og 3,7 g fiber.

 

Natto

Natto inneholder et enzym kalt mattokinase - som bidrar til å redusere og forebygge blodpropp som bidrar til å holde blodet flyter jevnt.

Den inneholder også vitamin K, som er flott for friske bein. Ikke bare støtter det god sirkulasjon, det gjør også huden din glød fordi den inneholder polyglutamic syre, noe som øker den naturlige fuktighetsgivende faktor i huden.

Kopier og lim inn nedenforstående adresse:

 

http://article.wn.com/view/2014/01/02/How_to_make_tempeh_tofu_natto_pickles_sauerkraut_and_other_f/

 

En annen plass leste jeg at det nærmeste en kommer K2 vitaminet i Norge, er å spise gammelost.. Viss du da legger et godt lag oppå ei skive med surdeigsbrød, er du i gang og forebygger videre benskjørhet..

 

Blå myggost er en god nummer 2. (som roquefortost og lignende)

 

Ellers skulle det høre med en eller annen frukt, til hvert måltid. Dette for å balansere PH'en i kroppen..

Copyright © All Rights Reserved